- 1 bungkus daging / ayam kisar
- 1 tin tomato puri
- 1 - 2 tin cendawan
- 1 botol bolognese sauce
- 1 tin cendawan butang
- mix vegetables ( kalau nak )
- 1 paket mozarella cheese
- Italian herbs ( kalau suka tak nak pun takpe )
- garam & lada hitam
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- 4 ulas bawang putih - potong dadu
- 1 kotak kepingan lasagna
Cara-cara
- bawang besar dan bawang putih ditumis.
- Masukkan daging / ayam kisar dan goreng sebentar. Masukkan sos bolognese, garam, lada hitam, Italian herbs, mix vegetables dan cendawan. Masak hingga hampir kering, jangan terlalu berair.
- Sediakan baking dish yang nak digunakan dengan menyapu sedikit butter / magarine di keliling.
- Taburkan satu lapisan nipis daging kisar tadi di bawah baking dish.
- Kemudian letak satu lapisan kepingan lasagna. Pastikan seluruh lapisan daging tadi ditutup.
- Di atas lapisan kepingan lasagna letakkan satu lapisan sup cendawan
- Di atas lapisan sup cendawan letak satu lapisan tomato puri pula.
- Di atas lapisan sup tomato ulangi dengan satu lapisan daging dan ulangi langkah 4 - 7 . Pastikan lapisan paling atas adalah lapisan tomato puri.
- Di atas lapisan tomato puri taburkan mozarella cheese. ( Lagi banyak lagi sedap ) Taburkan Italian herbs di atas cheese.
- Bakar dalam oven dengan suhu 180 C selama 15 - 20 minit . Nak test kalau dah masak cucuk bahagian tengah hingga ke bawah kalau kepingan lasagna tak keras lasagna sudah masak. Pastikan cheese tak hangus.
p/s : ada org x caye lasagna punya sos kaler merah..depa dok ingat pakai sos carbonara
No comments:
Post a Comment