NABILA MILLIE COPYRIGHT®


Wednesday, January 12, 2011

Resipi Lasagna

  • 1 bungkus daging / ayam kisar
  • 1 tin tomato puri
  • 1 - 2 tin cendawan
  • 1 botol bolognese sauce
  • 1 tin cendawan butang
  • mix vegetables ( kalau nak )
  • 1 paket mozarella cheese
  • Italian herbs ( kalau suka tak nak pun takpe )
  • garam & lada hitam
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
  • 4 ulas bawang putih - potong dadu
  • 1 kotak kepingan lasagna

Cara-cara

  1. bawang besar dan bawang putih ditumis.
  2. Masukkan daging / ayam kisar dan goreng sebentar. Masukkan sos bolognese, garam, lada hitam, Italian herbs, mix vegetables dan cendawan. Masak hingga hampir kering, jangan terlalu berair.
  3. Sediakan baking dish yang nak digunakan dengan menyapu sedikit butter / magarine di keliling.
  4. Taburkan satu lapisan nipis daging kisar tadi di bawah baking dish.
  5. Kemudian letak satu lapisan kepingan lasagna. Pastikan seluruh lapisan daging tadi ditutup.
  6. Di atas lapisan kepingan lasagna letakkan satu lapisan sup cendawan
  7. Di atas lapisan sup cendawan letak satu lapisan tomato puri pula.
  8. Di atas lapisan sup tomato ulangi dengan satu lapisan daging dan ulangi langkah 4 - 7 . Pastikan lapisan paling atas adalah lapisan tomato puri.
  9. Di atas lapisan tomato puri taburkan mozarella cheese. ( Lagi banyak lagi sedap ) Taburkan Italian herbs di atas cheese.
  10. Bakar dalam oven dengan suhu 180 C selama 15 - 20 minit . Nak test kalau dah masak cucuk bahagian tengah hingga ke bawah kalau kepingan lasagna tak keras lasagna sudah masak. Pastikan cheese tak hangus.
p/s : ada org x caye lasagna punya sos kaler merah..depa dok ingat pakai sos carbonara

No comments:

Post a Comment