resepi nie dapat daripada kawan college..budak kecik tiut miut tapi pandai dalam bab masak-msak nie..tak cuba lagi reipi ni. tapi dah rasa dia masak..fuhh sedap sangat laksa nie..sampai en.zam 3 kali tambah..hehe..insyaallah minggu depan nak cuba resipi nie. pes laksa pun dah ada,,
Bahan-bahan ( 10 orang )
- 400gram pes laksa Sarawak Hj Manan (2 bungkus) - Kena minta orang Sarawak belikan
- 2 bungkus Bihun
- 500gram udang basah
- 3 ketul dada ayam
...- 500ml santan pekat
- 8 biji telur ayam
- 1 kiub pati ayam maggie
- 2 sudu besar sos tiram
- Garam, gula & serbuk perasa
Bahan Sampingan
- 500gram tauge
- Daun ketumbar @ daun pudina (ikut suka)
- Limau kasturi
SAMBAL BELACAN
- 15 biji cili padi/cabai burung (klu nk pedas lg boleh tambah)
- Belacan Sarawak (@ lain2 negeripun boleh)
- Sedikit air perahan limau@lemon
- Garam & gula
Cara-cara
1. Rebus dada ayam dalam periuk sehingga masak & empuk. Angkat & carik
2. Dalam air rebusan yg sama masukkan udang. Jgn biar lama sangat. Angkat & toskan.
3. Air rebusan jgn buang, terus masukkan pes laksa sarawak ke dalamnya.
4. Tunggu sehingga mendidih, masukkan santan pekat.
5. Masukkan bahan2 perasa seperti kiub pati ayam, sos tiram, garam, gula & msg. Biar mendidih seketika.
6. Sementara itu celurkan bihun & taugeh.
7. Goreng dadar telur. Kemudian gulung & hiris nipis2.
8. Untuk sambal belacan. Tumbuk cili dan belacan. Tambahkan garam, gula & perahan limau kasturi.
CARA2 MENGHIDANG LAKSA SARAWAK
Ambil sedkikit bihun. Letak tauge, ayam yg telah dicarik, telur dadar yg telah dipotong, udang, daun ketumbar/pudina & sambal belacan. Sendukkan kuah laksa swk yg masih panas. Perah limau. Sedia untuk dimakan ketika panas2.
Friday, November 19, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment